вівторок, 5 травня 2020 р.


Оригінальні пам'ятники читачам в Україні і світі!
Дорогі користувачі!Скільки цікавої інформації Ви мали змогу переглянути про бібліотеки, книги, книжкові магазини. А сьогодні  давайте помандруємо країнами світу,  щоб ознайомитись з найоригінальнішими пам'ятниками читачам та книгам і переконаємося, що  поціновувачі книг є в усіх куточках планети. Пізнаваймо! Читаймо разом!
Інформаційна довідка
Пам’ятник читаючий дівчинці в Мадриді відображає світ фантазій, в який переносять книги. Насправді, це символ інтелектуального навчання жінок, присвячений Кларі Кампоаор, активістки за права жінок.
Дикий Захід – легендарний регіон, з яким пов'язана ціла епоха. Згадка про цю територію наводять на думку про ковбоїв, відчайдушних розбійників, які постійно шукали пригод. Але скульптор показує людям, що не віскі та стріляниною жили ці чоловіки . Такого висновку можна дійти, споглядаючи цього заглибленого у читання ковбоя з Техасу.
Крайстчерч  — найбільше місто Південного острова в Новій Зеландії, центр регіону Кентербері.  Отака скульптура, босонога красунечка- дівчина котра читає,  прикрашає собою місто та привертає увагу перехожих .
А ця скульптура в Китаї наглядно демонструє вагу знань.Пам'ятник показує, хто більше читає, той більше знає.
Дуже символічним є пам’ятник «Читач» в Єревані – на перший погляд просто стопка книг, насправді ж це сходи, верхня частина яких – це крісло, посісти місце в якому може будь-який  відвідувач. Над кріслом встановлена лампа, яка, за задумом автора, символізує Читача – «Світлу голову», схилену над книгою.

В Україні є також пам’ятник читачеві.  Він зведений в Одесі навпроти будівлі Одеської національної наукової бібліотеки. Скульптура символізує жагу до пізнання чогось нового.  Напис на розгорнутій сторінці верхньої із 37 книг, які тримає в руках читач, говорить “Infinitum”, що в перекладі з латинської означає безкінечність. Автором скульптурного пам’ятника є художник Михайло Рева.
Поважали читання і у середньовічній Англії – ось такі читаючі матрони прикрашають парк маленького англійського містечка Уеллс в графстві Сомерсет.
А цей своєрідний пам’ятник Читачу встановлений в Сінгапурі.


Оригінальний пам’ятник Читачу примушує шукати сенс та трактувати символи і абстракції відвідувачів німецького міста Дармштадт. 
Схожий задум – такий собі «ботан» з величезною головою на стопці книг в Кореї. Очевидно, що на відміну від мавпи, він таки прочитав усі ці книжки.

 Є й такі читачі – ця витончена статуя з парку в чеському місті Рожнові.

Немає коментарів:

Дописати коментар