пʼятниця, 22 травня 2020 р.


Марко  Кропивницький - батько українського професійного театру

Дорогі споживачі культурної інформації!  Сьогодні виповнюється 180 років від дня народження українського драматурга, театрального актора, режисера Марка Лукича Кропивницького (1840-1910).
До Вашої уваги інформаційно - бібліографічний пошук про життя та творчість видатної української особистості - засновника українського професійного театру.
Марку Лукичу належить найпочесніше місце у плеяді видатних діячів демократичної культури кінця XIХ — початку ХХ століть.  Він був наділений унікальною різнобічною обдарованістю: не тільки класик драматургії, геніальний актор, режисер-реформатор, засновник театру світової слави, а й відомий поет, композитор, диригент, співак, перекладач; не лише талановитий організатор і керівник театру, а й чудовий педагог, який відшукував у народі таланти і копіткою працею виховував iз них майстрів професійної сцени. До того ж був чудовим майстром слова, палким публіцистом, який міг захопити своїми виступами слухачів, «піонером» реалістичного художньо-декоративного мистецтва, засновником театру для дітей.
Інформаційна довідка
Марко Кропивницький народився 10 (22) травня 1840 року в с. Бежбайрак (тепер с. Кропивницьке Кіровоградської обл.) в сім'ї управителя поміщицького маєтку. У 1861-1871 рр. служив канцеляристом в установах Бобринця та Єлисаветграда (нині Кіровоград). У 1862-1863 рр. був вільним слухачем юридичного факультету Київського   університету.

Після відставки 1871 р. М. Кропивницький переїздить до Одеси. Першою його роллю як актора-професіонала у складі трупи Народного одеського театру Моркових і Чернишова була роль Стецька в комедії Г. Квітки - Основ'яненка "Сватання на Гончарівці". Місцева преса і публіка високо оцінили талант молодого      актора.Відтоді він повністю віддається сценічній і літературній творчості, працюючи в професійних театрах Одеси і Петербурга, а також в Галичині - у складі трупи культурно-освітнього товариства "Руська Бесіда".
Трупа Кропивницького 1885р

Царський указ 1876 р., яким заборонялись "різні сценічні вистави і читання на малоросійському наріччі", змусив М. Кроливницького знову працювати в російських трупах. Коли ж 1881 р., хоч і з цілим рядом обмежень, були дозволені спектаклі українською мовою, М.Кропивницький разом з антрепренером Г. Ашкаренком заснував у Кременчуці першу українську професійну трупу, що швидко здобула популярність в Україні та за її межами й увійшла в історію вітчизняної культури під назвою "театр корифеїв". Згодом М. Кропивницький виходить з цієї трупи і організовує нову, яка за довгі роки свого існування стала школою для багатьох славетних діячів українського театру.

Марко Кропивницький у ролі Тараса Бульби
М. Кропивницькому належить першорядне місце у формуванні оригінального вітчизняного репертуару. І сьогодні не сходять зі сцени його класичні драми і комедії: "Дай серцю волю, заведе в неволю", "Доки сонце зійде, роса очі виїсть", "Глитай, або ж Павук", "Чмир", "Скрутна доба" та ін. Актор створив чимало сценічних образів на власному драматургічному матеріалі, а також за творами інших авторів. М. Кропивницький відомий не лише як видатний драматург, актор, режисер, він також є автором ряду музичних творів, які відзначаються високою професійністю та мелодійністю (дует "За сонцем хмаронька  пливе",       пісня "Соловейко").


Меморіальна дошка на фасаді Національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки (Київ)


Після гастролей, виступах у виставах присвячених 49-й річниці пам'яті Тараса Шевченка  у постановках п'єс «Наталка Полтавка» Котляревського і «Назар Стодоля», Кропивницький тяжко захворів і, повертаючись  до себе на хутір, 21 квітня 1910 року раптово померає у потязі від крововиливу в мозок. Поховано Марка Кропивницького в Харкові на старому цвинтарі, що знаходився наприкінці вулиці Пушкінської, біля церкви Усікновення глави Іоанна Предтечі. Наразі на цьому місті так званий молодіжний парк. Проте могила драматурга все ж таки збереглась. І тепер на ній стоїть бронзове погруддя митця роботи скульптора Ф. Балавенського, встановлене 1914 року.
Пам'ятник на могилі Марка Кропивницького в Харкові
Непересічні організаційні здібності М.Кропивницького поєднувались з потужним талантом режисера-реформатора, який тяжів до синтезу слова, музики, пісні і танцю, започаткувавши традиції класичної музично-драматичної вистави. Його називають "батьком українського професійного театру". Того, що встиг зробити за своє життя Марко Кропивницький як драматург, актор, режисер, антрепренер і композитор, цілком досить, щоб ім'я його назавжди збереглося в пам'яті українського народу і в історії світового мистецтва.
Бібліографічний  огляд видань
Коломієць, Ростислав
     Марко Кропивницький [Текст] / Ростислав Коломієць. – Х. : Фоліо, 2019. – 120 с.
Книга про фундатора українського професійного театру Марка Кропивницького (1840—1910), який  був на рідкість обдарованою людиною. Він створив понад 40 п’єс, заснував перший національний професійний театр на теренах Східної України (уславлений театр кори  акторські дані (зіграв більше 500 ролей) доповнювалися прекрасним         голосом         високим басом.
Кропивницький, Марко
     Доки сонце зійде, роса очі виїсть [Текст] : твори  / Марко Кропивницький. - К.: Дніпро, 2009. - 160 с.
 М. Л. Кропивницький (1840–1910) — видатний драматург, письменник, талановитий артист і режисер. До видання увійшли найкращі п’єси митця, в яких він правдиво показав життя і побут різних класів і соціальних прошарків українського суспільства, викрив зажерливість глитаїв, а також із глибокою симпатією змалював образи простих селян, бідняків, наймитів, заробітчан, показавши їх страждання і безправність за царського ладу.
Новиков, Анатолій
   Учитель корифеїв: життя Марка Кропивницького[Текст] Анатолій Новиков. – Х. : Фоліо, 2019
Книга  «Учитель корифеїв: життя Марка Кропивницького» написана  доктором  філологічних наук Анатолієм Новиковим вийшла друком  до дня народження М. Кропивницького.  Враховуючи малий тираж і те, що вона вийшла у Харкові, навряд чи широкий читач, а тим більше мешканці міста, матимуть можливість познайомитися з книгою. Але  вона заслуговує, щоб про неї дізналися якомого більше читачів.  Тут подано не лише розгорнуту картину життя і творчості М. Кропивницького, його взаємин з колеґами, з тодішньою владою, а й загальну картину театрального життя в Україні того часу. 
     Театр Марка Кропивницького :  минуле і сучасне [Текст] : Альбом. -  Кіровоград: ПВЦ Мавік, 2004. – 224с.
Альбом містить в собі документи, фотографії, ілюстрації, уривки з художніх і публіцистичних творів, а також листів засновника Театру Корифеїв, видатного земляка Марка Лукича Кропивницького, його учнів та послідовників, відомих літературо- та мистецтвознавців, театральних діячів, визначних письменників і послідовників, інші матеріали, що свідчать про творчий шлях цього театру та його спадкоємців від дня заснування до сьогодення. Наголошується, що Театр Корифеїв, народжений у Єлисаветграді, є одним із найяскравіших виявів невичерпальності духу української нації, її незнищенності, а, водночас, і золотим фондом нашого народу, складовою міцного і надійного підмурівку його сущого і майбуття. Альбом складається з дванадцяти розділів, кожний з яких побудований за хронологічним тематичним принципом. 
Рекомендований список літератури
Кропивницький, Марко  
    Вибрані твори [Текст]: драма / Марко  Кропивницький; - К.: Дніпро, 1977. - 301с.

Кропивницький, Марко
       Доки сонце зійде, роса очі виїсть [Текст]: драма в 4-х д. і 5-ти одмінах / Марко Кропивницький. - К.: Дніпро, 1980. - 160 с. : іл.

Кропивницький, Марко
  Драматичні твори[Текст] : драма / Марко Кропивницький . - К. : Наук. думка, 1990. - 601] с.

Кропивницький,  Марко
 Із сімейної хроніки Марка Кропивницького[Текст] : Спогади про батька / Марко Кропивницький. — К. : Мистецтво, 1968. — 214 с.

Кропивницький Марко
  Історія української літератури [Текст] : у 2-х Т. – Т. 1 / Марко Кропивницький. - К., 1987.- С.418-425.

Киричок, Петро
  Марко Кропивницький: Життя і творчість [Текст] / Петро Киричок. — К. : Дніпро, 1968. — 150 с.

  Меморіальний музей М. Л. Кропивницького в Кіровограді [Текст] : Фотоальбом . - К. : Мистецтво, 1986. - 47 с. 

     Марко Лукич Кропивницький [Текст]: Збірник статей, спогадів і матеріалів. — К. : Мистецтво, 1955. — 530 с.

Новиков, Анатолій  
      Українська драматургія й театр від найдавніших часів до початку XX ст. [Текст]  : монографія / Анатолій Новиков. - Харків : Сага, 2011. - 407 с

    Сто великих українців [Текст]   / Н. В. Астапенко, О. К. Барашкова, А. В. Дарибогова та ін. - К. : Арій, 2008. - 494 с.

    Театр Марка Кропивницького: Минуле і сучасне [Текст] /  Укл. Володимир Шурапов. - Кіровоград : ПВЦ "Мавік", 2001. - 210 с.

     Українська класична драматургія [Текст] : драма / І. П. Котляревський, І. К. Карпенко-Карий, М. Л. Кропивницький, М. П. Старицький. - Дніпропетровськ : Січ, 2003. - 402 с.

      Українська драматургія [Текст]: Кращі класичні твори. - Донецьк : БАО, 2008. - 479 с.
 Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар