субота, 30 травня 2020 р.


Сигарета зайва у твоєму житті
Дорогі Друзі! Щороку 31 травня весь світ відзначає День боротьби з тютюнокурінням. Статистика щодо паління і його наслідків насправді жахлива, і не лише в Україні, а й у світі.  Позбутися шкідливої звички непросто. На щастя, є чимало випробуваних способів кинути палити і почати здоровий спосіб життя.  Саме про вплив тютюнопаління на організм людини та про те,  як позбутися цієї шкідливої звички  розповідається у пропонованому матеріалі від бібліографа. Доброго всім здоров'я! Бережіть себе!
Інформаційно-бібліографічна довідка
Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я та відзначається щорічно 31 травня. Згідно даних ВООЗ, сьогодні у світі налічується понад 1 млрд. курців, серед яких майже 200 млн. жінок. Вживання тютюну є однією із найбільш серйозних загроз для здоров’я людини. Основними причинами смертності, пов’язаними із тютюнопалінням, є серцево-судинні захворювання (47%); захворювання органів дихання (19%); рак легенів (16%); інші види раку (9%). Близько 70% смертей, пов’язаних із тютюном, сталися з особами віком від 35 до 69 років, а це означає, що кожен померлий у цій віковій групі втратив у середньому 19 років життя. В Україні палить близько 11,5 млн осіб, з них — 9,1 млн чоловіків та 2,5 млн жінок. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років — є постійними курцями. Більш, як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років. Досвід України підтверджує, що законодавчі обмеження є дієвими механізмами боротьби з тютюном. Так, завдяки забороні реклами сигарет, забороні куріння в громадський місцях та місцях спільного користування, друку на пачках сигарет попереджень про небезпеку куріння та збільшенню вартості сигарет, поширеність куріння в Україні поступово зменшується.
Основна мета відзначення Всесвітнього дня без тютюну – захистити теперішнє та майбутнє покоління не тільки від руйнівних наслідків для здоров’я, пов’язаних з тютюном, але також і від соціальних, екологічних та економічних наслідків вживання тютюну.
Як свідчить досвід – кинути палити може кожна людина. І неважливо, як довго і в якій кількості вона палила тютюн. Слід пам’ятати, що кинути палити легше сьогодні, ніж завтра! Бережіть себе!
Бібліографічний огляд літератури
Боровець, Зенон
    Курити не курити...Не все одно[Текст] /  Зенон Боровець. – Львів : Свічадо, 2008. – 40с.
Зенон Боровець розкриває надзвичайно важливі проблеми куріння, а також пияцтва та лихослів'я.  Брошуру написано в оригінальній формі - замість розділів є "соломини", які, немов рятівне коло, пропонуютьчитачеві.
 Карр, Ален
    Легкий спосіб кинути курити [Текст] / Ален Карр. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 1985
Усе, що вам потрібно для того, щоб кинути курити, – це книга, яку ви тримаєте в руках! Вам нема чого боятися, ви не наберете вагу і не відчуєте, ніби вам чогось бракує, – ви навіть можете продовжувати палити, поки її читаєте.«Легкий спосіб кинути курити» – дійсно ефективний метод, який набув широкої популярності та має величезний успіх у багатьох країнах світу. Прочитавши цю книгу, ви позбудетеся згубної звички та відчуєте незвичайну свободу. Починайте негайно!
 Карр, Ален
    Легкий спосіб кинути курити  спеціально для жінок [Текст] / Ален Карр. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 240с.
«Легкий спосіб кинути курити» - дійсно ефективний метод! Тепер - спеціально для жінок! У цій книжці детально розглянуто властиві лише жінкам проблеми і труднощі. Процес читання перетвориться в індивідуальну консультацію, в особисту розмову з автором. Ви не наберете вагу, не відчуєте спустошення та дискомфорту, не вживатимете ніяких замінників нікотину - ви просто позбудетеся згубної звички назавжди та відчуєте свободу! 
Список рекомендованої літератури :
Книги
Козирєва, О. І.
     Тютюновий дим – отрута [Текст] / О. І. Козирєва. – К. : «Здоров’я», 1980. – 46 с.

Рудик, Б. І.
     Куріння шкодить здоров’ю [Текст] / Б. І. Рудик. – К. : «Здоров'я», 1981. – 40 с.
Статті
 Боровський, Олег
      Куріння вбиває і взагалі не модне [Текст] / Олег Боровський // Україна молода. – 2015. – 9 січ. – С.7.

Земна, Наталя
      Ризик з першої цигарки [Текст] /Наталя Земна // Земна планета Земної. – 2015. – 12 листоп. – С.12-13.

Клекіт, Христина
     Людські легені створенні для вдихання чистого повітра, а не диму …[Текст] / Христина Клекіт // Високий Замок. – 2019. – 14 верес. – С. 12.

Клекіт, Христина
     Цигарки «крадуть» 10-12 років життя[Текст] / Христина Клекіт // Високий Замок. – 2019. – 13 січ. – С. 5.

Львова, Ірина
     Усе розумію, а кинути не можу [Текст] / Ірина Львова // Добрий лікар. – 2017. - № 6. – С. 18-19.

Максимець, Олеся
    Захотів і кинув курити! [Текст] / Олеся Максимець // Добрий лікар. – 2016. - № 3. – С. 15.

Плиска, Олена
     Курить мати – страждає дитина [Текст] / Олена Плиска // Добре здоров'я. – 2017. – С. 9.

Романів, Олена
    Яка отрута в цигарках? [Текст] / Олена Романів. - Добрий лікар. – 2016. - № 3. – С. 15.
Укладач бібліограф Жовківської РЦБС   Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар