середа, 13 травня 2020 р.


Панас Мирний - син землі української
Дорогі наші бібліотечні Друзі!  Сьогодні минає 171 рік від дня народження відомого українського письменника – реаліста, творця новаторських соціальних романів і повістей із життя народу - Панаса Мирного (справжнє ім’я - Панас Якович Рудченко 1849-1920).
Всім, хто ще незнайомий з творами письменника пропоную бібліографічний огляд літератури :
«У всякого своя доля...» У письменників також. Одні за життя бронзовіють, а потім заслужено посідають свою скромну сходинку в історії літератури. До інших, навпаки, приходить слава не від сучасників, а від нащадків.  Своєрідна, далеко непроста доля Панаса Мирного. З перших же публікацій він став високим авторитетом для сучасників, відразу сягнув з початківців у класики. Але найвагоміші твори його стали доступними широкому колу читачів через тридцять («Хіба ревуть воли, як ясла повні») і понад п’ятдесят років («Повія») після їх написання.
Хронологічна таблиця життя і творчості
 13 травня 1849 р. – Народився Панас Якович Рудченко в родині бухгалтера повітового скарбництва в м. Миргороді на Полтавщині.
1857 р. – Навчається в Миргородському парафіяльному училищі.
1858 р. – Родина Рудченків переїздить до Гадяча.
1862 р. – Закінчив Гадяцьке повітове училище.
1863 р. – Розпочалася його служба в канцеляріях Гадяча, Прилук, Миргорода. У вільний від служби час юнак багато читає, записує зразки усної народної поезії.
1872 р. – Надрукував свій перший вірш “Україна” у журналі “Правда” за підписом Панас Мирний; у цьому журналі опубліковано перший прозовий твір — оповідання “Лихий попутав”. Починає роботу над романом “Хіба ревуть воли, як ясла повні?”.
1870–1880 рр. – Створює цикл «образків з життя» під загальною назвою “Як ведеться, так і живеться”.
1875 р. – Закінчено роботу над романом «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». Подано до цензури, яку твір пройшов порівняно швидко.
1876 р. – У Петербурзі розпочали друкувати роман, але робота припинилася, бо вийшов Емський указ, яким заборонялося видання книг українською мовою.
1880 р. – Роман “Хіба ревуть воли, як ясла повні?” побачив світ у Женеві. Виданню цього твору сприяв М. Драгоманов — відомий український критик, громадський і культурний діяч.
1883–1884 рр. – Опубліковано І і ІІ частини роману “Повія”, написано “Казку про Правду і Кривду”, “Лихо давнє й сьогочасне” (перша редакція).
1885 р. – Почав роботу над твором “Голодна воля”.
1889 р. – Одружився з О. М. Шейдеман.
1903 р. – Роман “Хіба ревуть воли, як ясла повні?” вийшов у Росії під назвою “Пропаща сила” на сторінках журналу “Киевская старина”.
1903–1907 рр. – Вийшло тритомне зібрання творів Панаса Мирного.
1905 р. – Участь в організації часопису “Рідний край”.
1918–1819 рр. – Редакторська діяльність у дитячому видавництві “Зірка”.
20 січня 1920 рр. – Помер Панас Мирний, похований у Полтаві.                  
Мирний, Панас
     Вибрані твори [Текст ] / Панас Мирний. – К. : Центр навчальної літератури, 2018. – 160 с.
Серія "Класика української літератури" включає перелік творів видатного українського письменника Панаса Мирного за програмою Міністерства освіти та науки України для позакласного читання учнів середніх загальноосвітніх навчальних              закладів.
Мирний, Панас
     Казка про правду та кривду [Текст ]: для мол. та серед. шк. віку / Панас Мирний. – К. : Школа, 2009. – 19 с.
У "Казці про Правду і Кривду" (1889) письменник звертається до одвічного протистояння між добром і злом, світлом і темрявою, справедливістю та беззаконням. Прикметною є жанрова специфіка твору, в якому гармонійно поєднуються дві малі епічні форми: казка та оповідання. На прохання дітей, що очікують на казку, старенька бабуся пригадує історію про запеклу боротьбу Кривди з Правдою. Даний кут сприймання надає оповіді вагомості, адже літня героїня прожила довге життя, і з вуст такої авторитетної людини казка здається щирою бувальщиною.
Мирний, Панас
     Повія [Текст ] / Панас Мирний. – Х. : Фоліо, 2007. – 254 с.
В історію української літератури Панас Мирний (1849-1920) увійшов як майстер психологічної прози. Одним з кращих його творів вважається роман «Повія» про трагічну долю бідної селянської дівчини Христі. Нужда та переслідування місцевих багатіїв женуть Христю з рідного села на заробітки в місто. Але й там вона не знаходить щастя ― знов насильство, підлість, брехня, що завдають їй болю і страждань, штовхають у прірву.
Мирний, Панас
    Серед степів. День на пастівнику [Текст ] / Панас Мирний. – К. : Дніпро, 1982. – 74 с.
В оповіданнях класика української літератури Панаса Мирного зображене сільське життя, з любов’ю змальовані колоритні, живі образи дітей-пастушків. Дія відбувається на фоні яскравих пейзажів.
Мирний, Панас. 
     Хіба ревуть воли, як ясла повні?.. [Текст ]: роман  / Панас Мирний. – Донецьк : ТОВ ВКФ «БАО», 2007. – 416 с.
Читачам пропонується перший український «роман з народного життя», де на тлі широких історичних узагальнень змальовано історію селянина-бунтаря. Драматичний напружений сюжет, майстерно виписані деталі побуту та громадського життя ХІХ століття, суворий реалізм роблять цей твір цікавим і сьогодні. Видання розраховане на широкий загал шанувальників українського слова.
Читання творів  Панаса Мирного може стати одним із важливих факторів морально-естетичного самовдосконалення і юних, і дорослих читачів. 
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар