вівторок, 19 травня 2020 р.


ІВАН ПАВЛО II - ЛЮДИНА, ЯКА ЗМІНИЛА СВІТ
Дорогі користувачі! 18 травня 2020 року  минуло  100 років від дня народження Івана Павла ІІ (Кароль Войтила. Польське місто Вадовіце біля Кракова. 1920-2005рр.), Папи Римського, одного із найяскравіших релігійних діячів і впливових лідерів ХХ століття, миротворця, богослова, поета, філософа, святого Католицької церкви.
До Вашої уваги коротка біографічна довідка та бібліографічний огляд літератури про життя та сподвижницьку працю Іоанна Павла ІІ- Папи Римського :
Іоанн  Павло ІІ був легендарною постаттю. Він не лише став першим Папою Римським неіталійського походження за останні 445 років, одним із наймолодших понтифіків за всю історію церкви і першим Папою слов’янського походження. Відразу після обрання главою Римсько-католицької церкви Іван Павло II продемонстрував, що не збирається бути схожим на своїх попередників: він відмовився від церемонії коронації, не став носити папську тіару і завжди підкреслював роль, позначену в титулі папи як Servus Servorum Dei («раб рабів Божих»). Говорячи про себе, Іван Павло II використовував займенник «я» замість «ми», як це прийнято у царюючих осіб, зокрема, попередніх глав Ватикану. Він став першим Папою, який переступив поріг юдейської синагоги і мусульманської мечеті.
У 2001 році він уперше, починаючи з часу розколу християнської церкви на православну і католицьку в 1054 році, відвідав православну Грецію. Загалом він здійснив понад 200 пастирських поїздок, в тому числі й 104 закордонні подорожі. Найчастіше він відвідував Польщу, США і Францію, а також Іспанію і Мексику. Побував Іоанн Павло ІІ і в Україні (червень 2001).
Іван Павло II вважається одним з найвпливовіших лідерів XX століття. Він проявив себе непримиренним борцем проти комуністичних ідей. Через це життя Івана Павла II не раз була під загрозою. 13 травня 1981 він був важко поранений в результаті замаху на площі Святого Петра. Понтифік був затятим противником абортів і засобів контрацепції. У 1994 році  Ватикан зірвав прийняття ООН резолюції щодо підтримки планування сім'ї. Став першим Папою, який почав шукати примирення з іншими релігіями.
Помер Понтифік в 2005 році і похований у Ватикані. Після смерті Івана Павла II багато говорили про те, що папа гідний бути зарахованим до лику блаженних і святих.  1 травня 2011 року папа Бенедикт XVI зарахував Івана Павла II до лику блаженних. Стверджується, що Іван Павло II зцілив від хвороби Паркінсона французьку черницю Марі Симон-П'єр. 2 липня 2013 спеціальна комісія Ватикану визнала його святим.
27 квітня 2014 папу Івана Павла II разом з іншим папою Іваном XXIII офіційно проголошено святим на площі Святого Петра у Ватикані. 
 Бібліографічний огляд літератури
Вайгель, Джордж
     Кінець і початок[Текст] / Джордж Вайгель. – Львів : Український католицький університет, 2013. – 600 с.
«Кінець і початок» – книжка, праця над якою тривала понад десять років, – доповнює і завершує епохальну біографію Івана Павла ІІ, першою частиною якої став світовий бестселер – «Свідок надії» Джорджа Вайґеля. Спираючись на невідомі раніше документи про багатолітню й затяту війну, яку вели проти Кароля Войтили й Ватикану КДБ, польська Служба безпеки та східнонімецька Штазі, автор розповідає драматичну історію протистояння папи комуністичному режимові. «Кінець і початок» допомагає краще зрозуміти ту революцію сумління, яку розбурхав у Польщі Іван Павло ІІ і яка допровадила до краху комуністичної системи. Вайґель розповідає також про останні, дуже непрості роки життя Івана Павла ІІ, коли папа змагався з тяжкою хворобою, «новим світовим безладом», критикою свого научання та гучними скандалами через моральне зіпсуття серед духовенства. Завершується ця фундаментальна праця глибоким аналізом здобутків і невдач понтифіка, з якого вимальовується портрет людини, що прожила життя як свідок надії в непохитному служінні християнським ідеалам. Книжка Джорджа Вайґеля – єдиний у своєму роді підсумок життя й діяльности великої особи, що залишила незагладний слід у житті Вселенської Церкви й змінила хід світової історії.
Вайгель, Джордж
     Свідок надії. Життєпис Папи Івана-Павла ІІ [Текст] / Джордж Вайгель. : Вид. 2-е, виправлене й доповнене. –Львів: Видавництво Українського католицького університету, 2012. – 1062 с.
Авторитетна біографія одної з найважливіших, а дехто  скаже – найважливішої постаті ХХ століття, ця книжка являє собою напрочуд яскраве свідчення про велику людину та її звершення і помітно вирізняється з-поміж інших біографічних праць такого роду. Джордж Вайґель подає нові відомості про роль папи в бурхливих подіях недавнього минулого, таких як крах комунізму, ватикано-ізраїльські переговори 1991-92 років, падіння диктатури на Філіппінах, у Чилі, Нікараґуа та Параґваї або епохальний папський візит на Кубу. Він також цитує раніше непубліковані листи папи до Леоніда Брежнєва, Михайла Горбачова та Ден Сяопіна і покликається на особисті спогади папи, даючи дослідникам новий цікавий матеріал.

Гаета, Саверіо
   Чудо Кароля. Свідчення та докази святости Івана Павла ІІ [Текст] / Саверіо Гаета. – Львів : Свічадо, б\р. – 104 с.
 А чи знаєте ви, яке чудо допомогло закінчити процес беатифікації, що став найшвидшим за тисячолітню історію Церкви: 6 років і 29 днів від дня смерти? Окрім розповіді про це, Саверіо Ґаета наводить численні свідчення про інші ласки, і тілесні, і духовні, які завдяки заступництву Папи Кароля Войтили отримали набожні люди з усіх куточків світу. Згадано численні листи, які надійшли до Постуляційного центру в Римі, у яких йдеться про повністю вилікувані форми раку, видужання від хвороб серця чи печінки, дітей, які народилися без прогнозованих ускладнень та хвороб, а також про надзвичайні навернення різних осіб. У додатку подано інтерв’ю з кардиналом Жозе Сарайва Мартіншем, в якому він пояснює, у чому полягає християнська святість, чим є процес беатифікації та як оцінюють, чи випадок зцілення – справді дивовижний. 27 квітня 2014 року в Римі відбулася канонізація Івана Павла ІІ. 
ІванаПавло II
 Вставайте, ходімо! [Текст] / ІванаПавло II.– К. : «Місіонер», 2005. – 168с.
Автобіографічна книга Святішого Отця Івана Павла II, що є передостанньою з багатої творчої спадщини, охоплює Краківський період його служіння – з 1958 року до обрання на престол святого Петра. Непересічний талант літератора дозволяє розкрити богословські глибини єпископського служіння в доступній, довірливій формі. Читачеві буде цікаво торкнутися таїнственного світу єпископських свячень, збагнути глибоку сутність батьківства єпископа і навіть відчути радість паломництва, подумки вирушаючи зі Святішим Отцем у його перші                поїздки      після обрання     Папою.
Пасторе, Емануель
  Слухай, молися, дій: 50 розважань зі святим Іваном Павлом II [Текст] / Емануель Пасторе. Львів : Ільницький Руслан Львів, б\р. - 128с.
Ця книжка - путівник-порадник для тих, хто хоче збудувати правдиві взаємини з Богом, стати інструментом у Його руках і щодня покращувати себе та світ. За допомогою 50-ти молитов, які ґрунтуються і на цитатах зі Святого Письма, і на текстах із найкращих проповідей до молоді Івана Павла II, ви навчитесь слухати, розважати, молитися і діяти.
     Понтифікат Папи Івана Павла II [Текст] / упоряд. Климентій Стасів, Роман Безпалько, Ольга Кіс .– К. : «Місіонер», 2007. – 60с.
Книга «Понтифікат Папи Івана Павла ІІ» подає хронологію одного з найбільш визначних понтифікатів в історії Вселенської Церкви і одночасно розкриває перед нами широку панораму церковного життя. Розповідаючи про видатні події, пов’язані з Папою, вона, крім того, показує їхній вплив на життя Церкви в сучасному суспільстві. Історія понтифікату Папи Івана Павла ІІ якнайширше і якнайповніше змальовує нелегку, проте благословенну працю Папи на благо усього    людства.
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар