пʼятниця, 29 травня 2020 р.


Петро Карманський-майстер поетичного слова XX ст.
Незліченні урагани, що століттями пролітали над українською землею, шматуючи її душу та душі її синів і дочок, присиипали «попелом згарів» не одне з імен тих, хто вболівав за її кращу долю й у різний спосіб освічував путі до неї. У когорті цих щасливих нещасливців – Петро Карманський, поет, перекладач, педагог, громадський діяч, журналіст; член літературного об’єднання «Молода муза» та Спілки письменників України (1940–1947 рр.).
Інформаційно-бібліографічний пошук
Народився Петро Карманський 29 травня 1878 в м. Чесанові недалеко від Перемишля (нині Цеханув, Польща). Упродовж свого не такого вже й короткого життя (помер у 78-річному віці) замешкував у різних країнах і на різних континентах (Італія, Югославія, Австрія, Канада, Бразилія, Аргентина), та найтісніше й найтриваліше був пов’язаний зі Львовом, де 16 квітня 1956 року відійшов у вічність. Літературні псевдоніми й криптоніми – К., П. Г., п. к., П. К., Карманс, Петро Гіркий, Петро Гуржій, Колишній, Лесь Могильницький, Лесь Могилянський, Петро К., Петро Карм., Теодор Рак. Людина, сенсом життя якої було «шукання сонця».
Першу славу письменник здобув собі в Галичині  збіркою «З теки самовбивця» (1899). Вона перегукується з Франковим «Зів’ялим листям» і сповнена модного тоді декадентського самоаналізу та занепадницьких настроїв. На час виходу збірки «Ой люлі, смутку» Петро Карманський – один із очільників модерної мистецької групи «Молода Муза» (1906–1909 рр.), редактор її друкованого органу – часопису «Світ».  Його літературна кар’єра, як на українського письменника двадцятого століття, була доволі тривалою і продуктивною. Вона почалася ще в дні, коли «молодомузівці» сперечалися в кав’ярнях із Франком, а обірвалася вже після Другої світової війни. За цей час письменник пережив різні «ізми», політичні режими й історичні події. А писав він безперестанно: поезію, художню прозу, драму, переклади світових класиків, спогади, подорожні враження, листи-фейлетони. У дев’яностих роках його спадщині пощастило – з’явилися видання, які подають нові матеріали про життя письменника й повертають сучасному читачеві його творчість. Нещодавно, зокрема, відшукався його роман «Кільця рожі», написаний у Римі ще 1921 року, але досі не виданий. Іще не віднайдено й незібрано розкидані по трьох континентах різні вірші й багате листування. Однак уже вимальовується повна картина всієї його діяльності й творчого доробку. Починає П. Карманский свою діяльність книжкою «З теки самоубийця» (1899),пізніше виходять  збірки поезій «Ой люлі, смутку!» (1906), «Блудні огні» (1907) , «Пливем по морі тьми» (1909), «Al fresco»(1917),  «За честь і волю» (1923),) «До сонця» (1941)  «На ясній дорозі» (1952).
Дивом віднайдений рукопис роману поета-молодомузівця Петра Карманського відтворює атмосферу передвоєнного Львова початку ХХ ст., надії, розчарування та світоглядні колізії молодої галицької богеми та громадських діячів, складні політичні та міжнаціональні відносини у львівській громаді, трагічні події Першої світової війни та боротьби за українську державну незалежність. На цьому тлі розгортається драма молодої сім’ї галицьких інтелігентів. Роман «Кільця рожі» – це художній документ надзвичайної емоційної сили, портрет епохи очима учасника і свідка – українського інтелектуала.

У 2010 році в Ужгороді виходить книга  «Петро Карманський: Життя і творчість. Монографія». Пропоноване видання є монографічним дослідженням життя і творчості одного з визначних майстрів українського слова першої половини ХХ ст. Петра Сильвестровича Карманського (1878-1956) – поета, прозаїка, літературного критика, публіциста, громадського діяча років боротьби за українську державність. Поряд із аналізом уже опублікованих творів письменника в дослідженні розглядаються маловідомі й зовсім невідомі сучасному читачеві матеріали, частина яких зберігалася в різних архівах Європи та Америки і в родинному архіві Карманських, а нині знаходиться у Відділі рукописів НАН України.
   З навець англійської, французької, італійської, німецької та португальської мов, Карманський перекладав твори відомих  зарубіжних письменників, був прекрасним оратором і палким поборником українства. Прагнучи стати учасником державотворчих процесів Української Народної Республіки, П. Карманський у час свого другого приїзду до Києва приймає пропозицію читати на вчительських курсах лекції з історії української літератури та викладати у Херсонському педагогічному інституті.
   Аналізуючи творчість  можна впевненно говорити, що Петро Карманський справді був провісником нового напряму в українській літературі початку ХХ ст. – символізму, бо його твори засвідчують увагу до проблем окремої людини, зорієнтованість на її внутрішній світ, прагнення до гармонії мелодики її душі та мелодики Всесвіту.
Рекомендований список літератури
 Карманський, Петро
     Дорогами смутку і змагань [Текст] : вибрані поезії / Петро Карманський. - Львів : Каменяр, 1995. - 350 с.

Карманський, Петро
     До сонця [Текст] : вибрані поезії  1900-1940/ Петро Карманський. – К.: Рядянський письменник, 1941. - 165с.

Карманський, Петро
     Кільця рожі [Текст] : роман / Петро Карманський. - Львів : Апріорі, 2018. - 270 с.

 Карманський, Петро
     Мавпяче дзеркало. Листи з Канади і про Канаду до «Канади» [Текст]. – Вінніпеґ: Українська Вільна Академія Наук, 1998.

Карманський, Петро
    Між рідними в Південній Америці [Текст] / Петро  Карманський. - К. ; Відень ; Львів : Чайка, 1924. - 211 с.

Карманський, Петро
   Ой люлі, смутку... [Текст] : поезії / Петро Карманський. - Ужгород : [б.в.], 1996. - 416 с. 

Карманський, Петро
    Українська Богема [Текст] / Петро Карманський. - Львів : Олір, 1996. - 144 с. 

Голомб Л. Г. 
      Петро Карманський: Життя і творчість. Монографія [Текст]. – Ужгород: Ґражда, 2010. – 246 с.

Ляшкевич, П.
    Петро Карманський: нарис життя і творчості / П. Ляшкевич ; відп. ред. Г. Чопик. – Львів, 1998. – 72 c.

      Українська діаспора [Текст]: літературні постаті, твори, біобібліографічні відомості / Упорядк. В. А. Просалової. — Донецьк : Східний видавничий дім, 2012. — 516 с.
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар