пʼятниця, 8 травня 2020 р.


Якщо говорити
Між нами,
То все починається
З мами.
І казочка перша
У світі,
І сонячна подорож
В літо.
Марія Пономаренко
Є книги, призначення яких розважати. Є ті, які осмислюють минуле або фантазують на тему майбутнього, переносять нас в інші світи. Але існують книги цілком інші. Ті, які читаємо ми душею. Які розкривають найглибинніші теми, які існують у світі людей. І одна із них – материнство та книги про маму...
До Вашої уваги бібліографічний огляд літератури приурочений Дню матері, який святкують у другу неділю травня.

Бикова, Анна
     Секрети спокою «лінивої мами» [Текст] / Анна БиковаК :Book Chef, 2018. – 288с.
Якщо мама, не тямлячи себе, з люттю трясе дитину — вона руйнує її. Якщо мама зберігає маску спокою в момент, коли всередині палає гнів, — вона руйнує себе. Як із цим упоратися і як цього уникнути? Анна Бикова — педагог, психолог і автор книжок-бестселерів серії «Лінива мама» — пояснює, як важливо мамі вміти повертатися до стану душевного спокою. Тільки у точці рівноваги адекватно вирішуються дитячі конфлікти, знаходяться слова для переконання, втішання, заспокоєння. Тільки спокійній мамі дитина довірятиме всі свої проблеми й щедро ділитиметься позитивними емоціями, знімаючи напруженість.
Вєя, Аліна
  Бути мудрою мамою [Текст] / Аліна Вєя. – Львів : Свічадо, 2016. – 200с.
"Бути мудрою мамою". Книжка присвячена мамам, які тільки-но розпочинають шлях свого материнства і усім мамам, які вже виховали своїх дітей і спостерігають за їхнім дорослим життям. Книжка заохотить кожну матір бути мудрою та постійно чинити своїм дітям добро: вчити, заохочувати, втішати, лікувати й надихати їх, наполегливо прищеплювати їм моральні цінності та щодня докладати зусиль до їхнього виховання.
Дельфорж, Елен
  Мама[Текст] / Елен Дельфорж. – К. : Nebo BookLab Publishing, 2019. – 64 с.
Спокійна і зворушлива книга. Вона - про безмежну любов матері до дитини і про теплі стосунки між ними.  Великий, вражаючи  розмір книги, якість друку і неймовірні акварельні ілюстрації,які можна довго гортати і розглядати, вони притягують погляд. На кожній сторінці є невеличка оповідь, краще сказати - сповідь матері до дитини, починаючи з перших днів життя дитинки і дорослішаючи з кожною сторінкою. Ця любов не знає меж і кордонів, вона здатна на дива, вона зігріває й оберігає дитину, навіть коли вона вже доросла. Мама - та людина, яка кохає просто так і здатна на все заради дитини.
Кожен з портретів, так чи інакше, викликає в кожному читача багато різних почуттів. Книга може бути прекрасним подарунком для будь-якої матері. Але також, вона сподобається цінителям барвистих книг з приголомшливими ілюстраціями. У будь-якому випадку, ця книга стане прикрасою бібліо
теки.
Дерманський , Сашко
 Жменька тепла для мами[Текст] / Сашко Дерманський. – Львів : Видавництво «Старого Лева», 2017. – 56 с.
Вкутане багатолітньою холоднечею місто вже давно не знало літа. Мерзенний пан Прищ, який захопив містян у крижаний полон, погрожує заморити холодом маму маленької Влади. Але ж як знешкодити джерело холоду, що тримає всіх на межі виживання, а найважливіше – де шукати джерело тепла? Щоб це з’ясувати, дівчинка вирушає до Сніголісу, де, кажуть, знайшли притулок відчайдухи, яких не лякає нелюдський мороз. Чи вдасться їй врятувати маму, а заразом і ціле місто від свавілля пана Прища? Чи зможе вона віднайти хоч жменьку  тепла для    любої         матусі?
Дональдсон, Джулія
   Де моя мама[Текст] / Джулія Дональдсон. – Х. : Читаріум, 2016. – 32 с.
Чи зможе метелик допомогти мавпочці знайти її маму? Це не так просто, як може здатися, адже в джунглях багато різних мам. Але метелик прекрасно впорається з цією головоломкою, і після багатьох кумедних помилок маленька мавпочка опиниться в обіймах своєї мами. Ця пізнавальна та добра книжка створена авторами знаменитого "Груффала". Для дітей від 3-х до 7-ми років.
Каспарова, Юлія
  Вірші для мами [Текст] : вірші / Юлія Каспарова. – К. : Ранок, 2019. – 24с.
Вірші для дітей про звірят-малят і їхніх матусь. У книзі окрім віршів є яскраві й милі картинки, а ще листівка-саморобка, яку малюк зможе подарувати матусі.
Мікер, Мег
     Мама і син: як виростити з хлопчика чоловіка [Текст] / Мег Мікер. – К. : Центр навчальної літератури, 2019. – 296 с.
Мама – головна жінка в житті хлопчика. Саме мама повинна допомогти синові знайти мету і призначення в житті, навчитися розуміти і прощати, стати самостійним і нести відповідальність за свої вчинки. І мамам, звичайно, нелегко. Як знайти правильні слова і підтримати в складній ситуації? Як стати хорошим прикладом? Як навчитися виражати свою любов і підтримку, а в потрібний момент з легким серцем відпустити сина в доросле життя? Кожна мама хлопчика щодня вирішує безліч завдань, пов’язаних з вихованням чоловіки. І книга Мег Мікерен покликана допомогти їм в цій непростій, але важливій справі.
     Про матусю і бабусю [Текст] : вірші / Любов Голота, Галина Шевчук, Тамара Коломієць. – К. : Рідна мова, 2017. – 24с.
Найближча і найрідніша людина для кожної дитини - мама. Матуся обійме і приголубить, утішить і розсмішить, а навіть якщо, бува, посварить, то все одно - з любов’ю, так, як уміє лише вона. У книжці «Про матусю і бабусю» з серії «Чемним діточкам» зібрано найкращі вірші сучасних поетів про маму і бабусю. У збірці кожен малюк знайде той, який захоче вивчити і подарувати рідній матусі чи бабусі. Для маленьких читачів творили Грицько Бойко, Анатолій Костецький, Марійка Підгірянка, Андрій М’ястківський та інші талановиті письменники.
Чуйко, Володимир
      Книга про матір: українські поети XIX-XXI століть [Текст] / Володимир Чуйко. – К. : Криниця, 2003. – 319с.
У цій унікальній за змістом антології вперше тематично підібрані та об’єднані поетичні твори 232-х українських поетів, що присвячені українській матері, яка на важких роздоріжжях історії самовіддано бореться за добро і світло в житті своїх дітей, за продовження роду, а значить – за збереження і відродження української нації.Д орогоцінна своїм духовним наповненням, Книга про Матір була прихильно зустрінута багатонаціональною громадськістю України, викликала велике зацікавлення в широких читацьких колах. Вона слугує консолідації нашого суспільства довколо святого поняття Мати на засадах добротворення, любові і демократично-гуманістичних основах Буття людини.
Прищеплювати високі почуття любові до Вітчизни, до рідної землі, до матері як наставниці душі і хранительки Життя – саме цій меті служить Книга про Матір.
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар