субота, 16 травня 2020 р.


«Моя тужлива Україно, таку тебе я полюбив і за твою одну сльозину навіки голову згубив»
Дорогі користувачі! Ці слова є лейтмотивом життя і творчості Теодосія Осьмачки. Він жив і творив у буремні роки ХХ ст. Заради правди в літературі пожертвував своїм благополуччям та родиною. Педагог, поет, прозаїк, перекладач Т. Осьмачка пережив нелегку долю, бо не сприймав більшовицького режиму, який нещадно знищував його улюблене українське село. Патріот змушений був переховуватися і поневірятися, ночував навіть у скиртах на полі, удавав із себе божевільного, аби врятувати себе і родину від розстрілу.
До Вашої уваги коротка біографічна довідка та бібліографічний огляд літератури письменника та літератури про нього:
Теодосій Степанович Осьмачка народився 4(16) травня 1895року в с.Куцівці   (нині Смілянський район на Черкащині), в селянській родині. Вірші та поеми почав писати ще в дитинстві. Шкільної освіти не мав – у родини не було коштів для навчання.  Мати, народивши Тодося, втратила слух. З ранніх літ його мучило відчуття провини за мамине каліцтво, тож з усіх сил допомагав їй – носив воду та дрова, прибирав у хаті й на подвір’ї, порався на городі. 
1916 р., під час Першої світової війни, Осьмачку  мобілізували до російської армії.  У 1925-х роках Осьмачка закінчив Київський інститут народної освіти. Працював шкільним учителем, входив до Асоціації Письменників (Аспис) та літературної групи «Ланка» (МАРС). Товаришував  з Є. Плужником, В.Підмогильним, Г.Косинкою, Б.Антоненком-Давидовичем.
Члени літературного об'єднання «Ланка». Зліва направо:Борис Антоненко-Давидович, Григорій Косинка, Марія Галич, Євген Плужник, Валер’ян Підмогильний , Тодось Осьмачка. 1925 рік.
У 1930—1932 р.р. мешкав на Кубані. Гостро і відверто критикував більшовицьку ідеологію, докоряв інтелігенції за співпрацю з радянською владою. 1933 р. був заарештований органами НКВС, ув’язнений у Бутирській тюрмі, а потім опинився «на лікуванні» в Кирилівській психлікарні – на той час це був один із закладів репресивної психіатрії.
Кілька разів намагався залишити терени СРСР. 1942 р. дістався Львова, звідти в 1944 р. виїхав до Німеччини. По завершенні Другої світової війни поневірявся в таборах для переміщених осіб у різних європейських країнах. Від 1948 р. мешкав у США. Входив до складу емігрантської організації «Мистецький український рух».
Помер Тодось Осьмачка 7 вересня 1962 р. у Нью-Йорку. Сучасники розповідали, що  в останні роки життя Т.Осьмачка потерпав від манії переслідування –хвороби, вочевидь, набутої внаслідок «лікування» у чекістській психушці.
Тодось Осьмачка — автор чотирьох поетичних збірок: «Круча», «Скитські вогні», «Клекіт», «Сучасникам»; поем «Поет», «Китиці часу», «Із-під світу»; трьох повістей: «Старший боярин», «План до двору», «Ротонда душогубців». 2005 р. в Києві вийшов друком роман про життя і творчість Т.Осьмачки «Поет із пекла (Тодось Осьмачка)» авторства М.Слабошпицького. Роман був відзначений Національною премією ім.Т.Шевченка.
Бібліографічний огляд творів Т. Осьмачки
Осьмачка, Тодось 
       Поезії. Повісті [Текст]  / Тодось Осьмачка. – К. : Наукова думка, 2002. – 424 с.
В книзі вміщено поетичні та прозові твори Тодося Осьмачки, рекомендовані Програмою середньої загальноосвітньої школи з української літератури для текстуального   вивчення.
Осьмачка, Тодось 
       Ротонда душогубців  [Текст]  / Тодось Осьмачка. – Х. : Фоліо, 2008. – 346 с.
Коли 1956 року на Заході вийшла друком «Ротонда душогубців» – книжка відомого українського письменника Тодося Осьмачки – то не могло бути й мови про те, щоб видати цю книжку на батьківщині. Бо хоча в Радянському Союзі панувала «хрущовська відлига», комуністичним вождям зовсім не була потрібна правдива сповідь про те, як знищувався український народ, як ДПУ, НКВС та інші «служби» розпинали Україну. Правда – це є правда, її не можливо пристосувати до чиїхось інтересів і уподобань. Тому тільки зараз більшість з нас відкриває для себе творчість Тодося Осьмачки, письменника, який         писав правду…
Осьмачка, Тодось 
      Старший боярин  [Текст]  / Тодось Осьмачка, Валер'ян Підмогильний, Григорій Косинка  . – Х. : Фоліо, 2013. – 424 с.
Збірка «Старший боярин» знайомить з найбільш значними творами Тодося Осьмачки (1895—1962), Валер'яна Підмогильного (1901—1937) й Григорія Косинки (1899—1934) – талановитих письменників Українського Відродження. Шсля років забуття, коли їхні імена було викреслено з української літератури, вони знов повернулися до читачів. Сьогодні ми маємо змогу прочитати їхні книжки й оцінити високу художню майстерність цих авторів, зробити власні висновки і про нашу історію, і про сучасність.
Письменники про життя та творчість Т. Осьмачки:
Слабошпицький, Михайло
       Поет із пекла (Тодось Осьмачка) [Текст]  / Михайло Слабошпицький . – К. : Ярославів Вал, 2003. – 368 с.
Він був, за словами Маланюка, поетом на грані геніальності. Реальне життя Тодося Осьмачки нагадує легенду. У цій книзі йдеться про Осьмачку-легенду и Осьмачку-реальність, які так важко розмежгаати. В оформпенні книги використано роботи художника Василя Курилика (Канада). 
Слабошпицький, Михайло
    Тодось Осьмачка. Никифор Дровняк із Криниці [Текст]  / Михайло Слабошпицький . – К. : Рада, 1995. – 142 с.
Тодось Осьмачка — загадка і легенда української літератури, над якою з глибоким подивом замислюється кожен, хто дізнався про пекельні перипетії життя цієї людини. Лемко Никифор Дровняк жив у польському курортному містечку Криниці, й ніхто не підозрював, що його назвуть великим малярем... У цій книжці читач зустрічається з Тодосем Осьмачкою та Никифором Дровняком.
 Коваленко, Валентина
     Русалко з куцівських ярів   [Текст]  / Валентина Коваленко . – Черкаси, 2018. – 219 с.
Русалко з куцівських ярів– так називається книга про видатного українського письменника першої половини ХХ ст. Тодося Осьмачку. Її автор – український літературознавець Валентина Коваленко, уперше спробувала дослідити розвій родового дерева поета з Осьмачок-Лукіїв і прослідкувати незаперечний біографізм творчості Т. Осьмачки.
Укладач бібліограф Софія Кіх 


Немає коментарів:

Дописати коментар