вівторок, 5 травня 2020 р.


Життя без кордонів
5 травня світова спільнота відзначає Міжнародний день боротьби за права інвалідів  У цей день 1992 року люди з обмеженими можливостями з 17 країн одночасно провели перший Загальноєвропейський день боротьби за рівні права і проти дискримінації інвалідів.   Люди з обмеженими можливостями хоча  і обмежені фізично проте  безмежні у своїх здібностях, талантах і прагненні до самовираження. Завдяки величезній силі духу й волі вони досягають успіхів у найрізноманітніших сферах: науці, підприємницькій діяльності, художній творчості, мистецтві, спорті. Яскравим прикладом для людства є життя  Ніка Вуйнича, який народився з рідкісним генетичним захворюванням — у нього зовсім немає рук і ніг, але став  мотиватором для мільйонів людей з обмеженими можливостями. Він виступав у двадцяти чотирьох країнах світу, розповівши свою історію 120 тисячам слухачів в Індії, 18 тисячам у Колумбії, і вже дев'яти тисячам в Україні.

Пропонований бібліографічний огляд літератури допоможе краще пізнати світ людей котрі зіштовхнулися у своєму житті з нелегкими випробовуваннями. Історії героїв книг -  хлопчика Сергія, пекаря Чарлі, Едгара… показують нам, що життя прекрасне, потрібно просто розуміти його…
Бачинський,Андрій
    140 децибелів тиші[Текст] /  Андрій Бачинський. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. – 128 с.
 В автомобільній аварії юний музикант Сергій втрачає не тільки батьків, сестричку, але й слух. Він мусить навчитися по-новому спілкуватися з ровесниками в інтернаті, подолати зневіру і відчай, аби важка втрата не вбила в ньому повністю бажання жити. А також – вирватися зі злочинного кола і врятувати названу сестру від лиха... "140 децибелів тиші" Андрія Бачинського - "Дитяча книга року ВВС" у 2015 році.


 Вілсон, Джаклін
     Вечірка з ночівлею : [повість] / Джаклін Вілсон. - Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2013. - 136 с.

Нова зворушлива повість від всесвітньо відомої дитячої письменниці піднімає нелегкі, але дивно важливі теми. Дружба, визнання однолітками, відносини в родині - все це тут є, але крім цього - ще й проблема дітей с. Головна героїня, яка має сестру з особливими потребами, не тільки познайомить маленьких читачів з цією проблемою, але і пояснить, як ставитися до однолітків з фізичними та розумовими вадами. Для молодшого та середнього шкільного віку .... 

 Вуйчич, Нік
     Життя без обмежень. Шлях до неймовірно щасливого життя [Текст] / Нік Вуйчич. - Київ : Форс, 2016. - 352 с.
Неймовірне життя незвичайної людини, що народилася інакшою, але попри всі сумніви, депресії та міркування про самогубство стала успішним оратором, мільйонером, щасливим чоловіком та батьком. «Життя без обмежень» — автобіографічна книга Ніка Вуйніча, щиро викладений життєвий досвід, що надихає людей по всьому світу. Важко уявити скільки перешкод і випробувань припало на долю цього мужнього чоловіка. І головне, чим він прагне поділитись з усіма — обмежень не існує! Обмеження — ілюзія, яку ми дозволили собі нав’язати. Прочитавши цю книгу, ви не будете жалітися на свої невдачі і несприятливі умови, вам не залишиться нічого, окрім встати, йти і діяти, досягати своєї мрії і бути дійсно щасливим.
Гюго, Віктор
       Собор Паризької Богоматері [Текст]:  : роман  / Віктор Гюго. - Київ: Видавнича група КМ-БУКС, 2016. - 637 с.
Твір наповнений емоціями, стражданнями й вірою, таємницями й символами. Ця книга про кохання трьох чоловіків до однієї жінки. Та кохання це різне: в когось чисте, в когось божевільне, в когось недовговічне.Головний герой роману Віктора Гюго, кульгавий і горбатий дзвонар Квазімодо, ще в дитинстві був підкинутий до церкви. Його любов до дзвонів привела до того, що він оглух. Звиклий до знущань з боку людей, він відданий лише одній людині - батькові Фолля, колись яка усиновила його.
Кіз, Даніел
      Квіти для Елджернона [Текст]: роман / Деніел Кіз. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 304 с.
Всесвітній бестселер, який сколихнув серця мільйонів читачів! Неодноразово екранізований роман, який здобув найпрестижніші літературні премії! Історія, яка зворушує і змушує замислитися... Розумово відсталий Чарлі Гордон погоджується на ризикований науковий експеримент - понад усе він мріє стати розумним. Після надскладної операції на мозку його інтелект дійсно стає блискавичним. Але ніхто не міг передбачити, які наслідки спричинить цей дослід... 
 Кінг, Стівен
     Острів Дума : [роман] / Стівен Кінг. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2008. - 685 с.

Едгар потрапляє в аварію. Він залишається живим, але з роздробленою ногою і без руки. Приступи неконтрольованої агресії змушують його покинути рідне місто. За порадою психіатра Едгар починає малювати. І виявляється, що, наче компенсуючи всі нещастя, доля наділяє його незвичайним талантом до живопису. Його картини можуть змінювати життя людей, які на них зображені. Едгар повертає зір своєму новому другу, виліковує стару жінку, що страждала на хворобу Альцгеймера. Але з кожним днем сила картин зростає, і Едгар вже не може її стримати. Дар виривається з-під контролю, це вже не дарунок долі – це страшна сила, яка здатна вбити найдорожче... Насолоджуйтесь по-кінгівськи неперевершеним романом! 

Матіяш, Дзвінка
     Марта з вулиці Святого Микола я[Текст]: повість/ Дзвінка Матіяш. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. – 240 с.
Гіперестезія. Цим словом називають стан, в якому людина все відчуває занадто сильно. Для неї над'яскравими кольорами, надгучними звуками, наддражливими дотиками є ті, що нам здаються прийнятними. Таким людям буквально боляче жити у своєму тілі.У повісті «Марта з вулиці Святого Миколая» Дзвінки Матіяш до інвалідного візка прикута літня жінка – подруга головної героїні, Поліна. Це людина напрочуд позитивна, її поведінка – справжнісінький маніфест життєствердження. І тільки ближче до фіналу повісті Марті спадає на думку: Поліна буквально залежить від інших людей, її виживання мусить ґрунтуватися на легкій вдачі й здатності знаходити адекватний контакт зі здоровими.
 Мелвілл, Герман
      Мобі Дік, або Білий Кит [Текст]:  : роман / Герман Мелвілл. - Харків : Фоліо, 2017. - 571 с.
"Мобі Дік" Германа Мелвілла вважається най визначнішим американським романом XIX століття. Це історія китобійного рейсу в безмежні простори Атлантичного і Тихого океанів. Головний герой на ім'я Ізмаїл вирішує влаштуватися моряком на китобійне судно, яким керує жорстокий і нерозумний капітан Ахав. Колись цей чоловік втратив ногу в сутичці з гігантським білим китом, прозваним у народі Мобі Діком, і тепер змушений ходити по палубі з протезом з щелепи кашалота. Ахав одержимий ідеєю знову зустріти на морських просторах гігантського альбіноса і вбити його.
 Мойєс, Джоджо
    До зустрічі з тобою[Текст]:  : роман / Джоджо Мойєс. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. - 382 с.
Зворушлива історія про кохання наперекір усім перешкодам.  Луїзі подобалося працювати в маленькій кав’ярні. Вона розуміла, що не закохана у свого хлопця. Але дівчина й уявити не могла, що зустріч із чоловіком, прикутим до інвалідного візка, змінить її життя… Вілл розумів, що після жахливої аварії він не зможе жити на повну силу і хотів припинити це беззмістовне існування. Він не здогадувався, що за кілька хвилин у його життя увірвуться радість і кохання.
Тераковська, Дорота
      Мишка [Текст]:  : повість / Дорота Тераковська . - К.: Грані-Т, 2013. - 358 с.
 Життя родини Адама і Єви детально розплановане. Спершу кар’єра: посада в раді директорів престижної фірми, солідний рахунок у банку, власний будинок. А вже тоді можна подумати й про дитину, яка буде забезпечена геть усім, що тільки є найкращого. Ось лише в них народжується «маленький монгол», чи то пак «мумі-тролик». Одне слово, народжується Мишка — дитина з найважчою формою синдрому Дауна. Вона має неймовірну потребу в любові — і неймовірну здатність пробуджувати любов… Саме цій найглибшій, найлюдянішій любові й присвячена дуже непроста, вкрай болісна, але неймовірно життєствердна книжка польської письменниці Дороти Тераковської в перекладі українською Дзвінки Матіяш.  


Цвейг, Стефан
      Нетерпіння серця [Текст]: роман/ Стефан Цвейг. - Харків : Бібколектор, 2019. - 349 с.
Є миті у житті, що їх по праву можна назвати доленосними, коли якась дія, навіть мимохіть мовлене слово можуть круто змінити долю людини. Саме про це роман Стефана Цвейга «Нетерпіння серця» — про загострене почуття самотності, обдурену довіру, про нетерпіння серця, що не дочекалося щасливого повороту долі. Це історія про кохання паралізованої Едіт, дочки магната з провінційного угорського містечка, до молодого лейтенанта, який спочатку, жаліючи дівчину, зі співчуття вдає, що відповідає на її кохання, а потім тікає. Авторові вдалося показати, наскільки беззахисне людське серце, на які відчайдушні вчинки штовхає воно людину.
Укладач бібліограф Софія Кіх

Немає коментарів:

Дописати коментар